Warsztaty w Szadku

12 października uczniowie klasy IIa Technikum kształcącego w zawodzie technik weterynarii ZSCKR w Zduńskiej Dąbrowie uczestniczyli w warsztatach przetwórstwa w Szadku. Celem warsztatów było przedstawienie młodzieży małych, lokalnych, ekologicznych rodzinnych działalności. Uczniowie poznali modele organizacji produkcji i sprzedaży rolniczej, zasady przetwórstwa mięsa, owoców i miodu. Odwiedziliśmy:
– gospodarstwo sadownicze, gdzie młodzież poznała proces tłoczenia soku z jabłek
– rodzinną piekarnię, której właściciel przedstawił etapy pieczenia chleba
– pasiekę, w której pszczelarz opowiedział o produkcji i pobieraniu miodu
– masarnię, której właściciele przybliżyli zasady przygotowania surowca, obróbki mechanicznej i termicznej mięsa.

Mieliśmy również okazję degustować produkty regionalne. Warsztaty uważamy za cenną lekcje poznawania i promowania produktów regionalnych oraz perspektyw związanych z ich wytwarzaniem i dystrybucją. Jesteśmy zachwyceni świetnie zorganizowanymi zajęciami.