WARSZTATY PRZETWÓRSTWA W SZADKU
Uczniowie klasy III TW B ( 4l) uczący się w naszej szkole uczestniczyli w warsztatach przetwórstwa w Szadku. Celem warsztatów było przedstawienie młodzieży małych, lokalnych, ekologicznych rodzinnych działalności. Uczniowie poznali modele organizacji produkcji i sprzedaży rolniczej, zasady przetwórstwa mięsa, owoców i miodu. Odwiedziliśmy:
– gospodarstwo sadownicze, gdzie młodzież poznała proces tłoczenia soku z jabłek
– rodzinną piekarnię, której właściciel przedstawił etapy pieczenia chleba
– pasiekę, w której pszczelarz opowiedział o produkcji i pobieraniu miodu
– masarnię, której właściciele przybliżyli zasady przygotowania surowca, obróbki mechanicznej i termicznej mięsa.
Mieliśmy również okazję degustować produkty regionalne. Wycieczkę uważamy za bardzo udana, tym bardziej że podróż również minęła nam bardzo szybko.