VI FORUM EKOLOGICZNE W ZDUŃSKIEJ DĄBROWIE

W miniony czwartek 24 października, już po raz VI Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Zduńskiej Dąbrowie był gospodarzem wydarzenia pod nazwą Forum Ekologiczne. W tym roku na zaproszenie dyrekcji, nauczycieli i uczniów naszej szkoły odpowiedziała młodzież klas 6, 7 i 8 szkół podstawowych z Bąkowa Górnego, Bielaw, Nowych Zdun, Soboty i szkoły podstawowej nr 7 z Łowicza. Tematem przewodnim tegorocznego forum były zagadnienia związane z produktami pozyskiwanymi od pszczół. W pierwszej kolejności zaproszonych gość oraz licznie przybyłą młodzież przywitał dyrektor szkoły pan Stanisław Kosmowski. Swoim wystąpieniem przybliżył on uczestnikom tematykę forum, które w tym roku odbywało się pod hasłem ,, Prozdrowotne właściwości produktów pszczelich”. Po wystąpieniu pana dyrektora przyszła kolej na prezentację wykładów zaproszonych gości. Wykłady związane z tematyką forum zaprezentowali: pan Marek Boroski – prezes Mazowieckiego Związku Pszczelarskiego oraz pan Tomasz Bajena – pszczelarz z zawodu i zamiłowania. Zaproszeni goście mówili między innymi o prozdrowotnych walorach produktów pszczelich takich jak miód, propolis, pyłek pszczeli, mleczko pszczele, jad pszczeli oraz o zastosowaniu tych produktów w apiterapii. Po części wykładowej, która uświetniona została występami młodzieży z ZSCKR w Zduńskiej Dąbrowie, przyszedł czas na wręczenie nagród w konkursie na najlepszą prezentację multimedialną. W tym roku zwycięzcą konkursu pt. ,,Prozdrowotne walory produktów pszczelich” został uczeń szkoły podstawowej z Nowych Zdun – Wojciech Świdrowski. Drugie miejsce zajęła Patrycja Podsędek ze szkoły podstawowej w Bielawach, a III miejsce Amelia Wiechno ze szkoły podstawowej w Bąkowie Górnym. Z uwagi na wysoki poziom dostarczonych prac konkursowych, komisja konkursowa przyznała również trzy wyróżnienia. Oprócz dyplomów wszyscy laureaci konkursu otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe.

Po zakończeniu części oficjalnej uczestnicy Forum wzięli udział w warsztatach kulinarnych. W tym roku nasi goście pod czujnym okiem młodzieży z naszej szkoły uczyli się wypiekać miodowe ciasteczka.