SZKOLENIE W RADOMIU

W dniach 3-4 października 2011 roku uczniowie klasy czwartej Technikum kształcącego w zawodzie technik rolnik uczestniczyli w szkoleniu zorganizowanym przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oddział w Radomiu na temat ,,Przetwórstwo zbóż na poziomie gospodarstwa, produkt lokalny i mała przedsiębiorczość” Tematyka szkolenia obejmowała:

  • Marketing produktów rolniczych.
  • Formy wprowadzania do obrotu surowców i żywności przetworzonej pochodzenia roślinnego.
  • Dobre praktyki produkcyjne i higieniczne wymagane do wdrażania ze szczególnym uwzględnieniem możliwych do zidentyfikowania zagrożeń w przetwórstwie zbóż.
  • Proces i wymagania formalno-prawne przy zatwierdzaniu
    i rejestracji działalności.
  • Wymogi formalne dla przetwórstwa ekologicznych surowców rolniczych na poziomie gospodarstwa.
  • Produkty tradycyjne i regionalne –europejskie i krajowe znaki jakości.
  • Zasady przetwórstwa surowców zbożowych. Wymagania surowcowe odpowiednie do kierunku przerobu.
  • Przykładowe technologie przerobu i stosowane urządzenia.
  • Wymagania jakościowe dla produktów przemiału. Wyroby
    z mąki.
  • Możliwości pozyskania finansowania działalności w zakresie przetwórstwa na poziomie gospodarstwa:

– inwestycje

– systemy jakości żywności

– działania informacyjne i promocyjne

  • Proces produkcyjny przemiału zboża na mąkę na przykładzie zakładu w Pokazowym Gospodarstwie Ekologicznym
    w Chwałowicach.

Zdobytą wiedzą na szkoleniu młodzież podzieli się z pozostałymi uczniami.