SZKOLENIE W RADOMIU
W dniach 3-4 października 2011 roku uczniowie klasy czwartej Technikum kształcącego w zawodzie technik rolnik uczestniczyli w szkoleniu zorganizowanym przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oddział w Radomiu na temat ,,Przetwórstwo zbóż na poziomie gospodarstwa, produkt lokalny i mała przedsiębiorczość” Tematyka szkolenia obejmowała:
- Marketing produktów rolniczych.
- Formy wprowadzania do obrotu surowców i żywności przetworzonej pochodzenia roślinnego.
- Dobre praktyki produkcyjne i higieniczne wymagane do wdrażania ze szczególnym uwzględnieniem możliwych do zidentyfikowania zagrożeń w przetwórstwie zbóż.
- Proces i wymagania formalno-prawne przy zatwierdzaniu
i rejestracji działalności. - Wymogi formalne dla przetwórstwa ekologicznych surowców rolniczych na poziomie gospodarstwa.
- Produkty tradycyjne i regionalne –europejskie i krajowe znaki jakości.
- Zasady przetwórstwa surowców zbożowych. Wymagania surowcowe odpowiednie do kierunku przerobu.
- Przykładowe technologie przerobu i stosowane urządzenia.
- Wymagania jakościowe dla produktów przemiału. Wyroby
z mąki. - Możliwości pozyskania finansowania działalności w zakresie przetwórstwa na poziomie gospodarstwa:
– inwestycje
– systemy jakości żywności
– działania informacyjne i promocyjne
- Proces produkcyjny przemiału zboża na mąkę na przykładzie zakładu w Pokazowym Gospodarstwie Ekologicznym
w Chwałowicach.
Zdobytą wiedzą na szkoleniu młodzież podzieli się z pozostałymi uczniami.