TYDZIEŃ ŻYTNIEGO CHLEBA
„Tydzień Żytniego Chleba”, który w tym roku obchodziliśmy 23 października 2014 roku wpisał się na dobre do kalendarza imprez Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Zduńskiej Dąbrowie. Dyrekcja, nauczyciele oraz uczniowie naszej szkoły już po raz piąty włączyli się do ogólnopolskiej kampanii Fundacji Dobre Życie.
W imprezie wzięli również udział nauczyciele i uczniowie z Zespołu Szkół Licealnych im. Krystyny Idzikowskiej w Zdunach, nauczyciele i uczniowie z Gimnazjum w Zdunach, w Bielawach, w Kutnie, w Gostyninie, którzy odwiedzili naszą szkołę przy okazji organizacji I Ekoforum.
Głównym założeniem kampanii jest pokazanie, szczególnie ludziom młodym, że chleb to jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka i jest najczęściej spożywanym produktem. Chleb symbolizuje życie, urodzaj i hojność Boga, odgrywa ważną rolę w wielu kulturach.
W ramach akcji młodzież pod okiem nauczycieli przygotowała wystawę ziół, ziaren, mąki oraz produktów mącznych. Uczniowie w regionalnych strojach łowickich częstowali przybyłych gości smacznymi kanapkami. Dużą popularnością cieszyło się stoisko z różnorodnymi gatunkami pieczywa. Chleb żytni, kukurydziany, orkiszowy, graham, z miodem, z żurawiną, ze śliwką – takie i wiele, wiele innych gatunków chleba można było degustować z masłem, z miodem, z serem białym, z dodatkiem powideł czy ze smalcem.